Specialisti tregon metodën për të larguar dhimbjet e mesit!

Dhimbbjeet e mesit janë një simptomë apo gjendje e trupit që thuajse të gjithë njerëzit e kanë ndjerë një herë në jetë.

Saktësisht mjekët thonë se 80% e personave në të gjithë botën kanë vuaajtuur nga ky problem në një periudhë të caktuar të jetës së tyre.

Kjo shifër duket se ndahet njësoj si tek burrat ashtu edhe tek gratë zakonisht pas moshës 50 vjeç.

Mosha është shpesh faktori kryesor në nisjen e kësaj dhimbbjee që mund të vazhdojë me orë dhe ditë të tëra.

Shumë e bezdisshme për këdo, dhimbbjaa e mesit mund të reduktohet dhe evitohet me disa hapa të thjeshtë që mund t’i ndiqni vetë në shtëpi.

Më pposhttë mund të mësoni disa nga këto metoda që do të lehtësojnë pa masë ditët tuaja.

Përse dhembbin kockat

Kur kockat dëmttoheen e veçanërisht ato të shtyllës kurrizore ju bëjnë që të përjetoni hherniien diiskale.

Kjo sëmunddjee nëse zhvillohet në pjesën e pposhttëme të mesit do të bëjë që të përjetoni dhimbbjee të vazhdueshme po në këtë zonë.

Dhimbbjee të tjera lidhen me atë që quhet neervi shiiatik i cili kur ngaacmoheet dhe dëmttoheet shkakton po ashtu dhimbbjee.

Faktorë të tjerë të jashtëm si qëndrimi për kohë të gjata në një pozicion.

Qoftë ulur apo në këmbë këto qëndrime, mund të jenë përforcues dhe shkaktorarë të dhimbbjevee të shtuara të mesit.

Të dëmmshmee janë gjithashtu edhe ushtrimet me pesha të rënda apo sforcimet e vazhdueshme të trupit.

Si t’i qetësoni në kushte shtëpie

Para se t’ju drejtoheni iilaçeve apo trajtimeve të mirëfillta të fizioterapisë, bëni kujdes me mirëmbajtjen e trupit.

Sa më shumë ppresiion të ushtroni mbi trupin tuaj aq më shumë do të rritet dhimbbjaa.

Prandaj ju këshilloheni të bëni disa lëvizje të thjeshta për disa minuta në mënyrë që të qetësoheni plotësisht.

Kompresa

Kompresat, të ftohta apo të ngrohta mund t’ju ndihmojnë që dhimbbjaa të largohet përkohësisht.

Këshilloheni që fillimisht të vendosni në mesin tuaj disa copa akulli apo një shishe me ujë të ftohtë.

Në mënyrë që temperatura e ftohtë të mpijë zonën nga ku çlirohet dhimbbjaa.

Kjo metodë është ideale edhe nëse e keni dëmttuaar shtyllën kurrizore apo keni kryer ndërhyrje kiirurgjikaale pasi largon edhe fryrjen.

Më pas rreth 24 orë më pas mund të vazhdoni me kompresat e ngrohta në mënyrë që të relaksoni muskujt.

Qëndrimi

Qëndrimi shtrirëapo ulur në shumë raste mund të jetë ndihmues për qetësimin e dhimbbejvee të mesit.

Gjithësesi mjekët rekomandojnë që të qëndroni në lëvizje pavarsisht kësaj në mënyrë që muskujt të mos ngjeshen me njëri tjetrin.

Nëse keni nevojë të qëndroni shtrirë bëjeni këtë për disa orë, por jo në pjesën më të madhe të ditës.

Aktiviteti fizik

Një nga pikat më të forta për të pasur një trup dhe organizëm të shëndetëshëm është aktiviteti fizik.

Përveçse ju ndihmon të ndërtoni muskuj fleksibël dhe të fortë do t’ju çlirojë edhe nga dhimbbjee e tepërta.

Gjithnjë konsultohuni me mjekun tuaj në mënyrë që të merrni një program stërviitjee të personalizuar.

Ekspertët në përgjithësi rekomandojnë të bëni ushtrime aerobike dhe fleksibël.

Si përshemull përkulja përpara duke i mbajtur këmbët drejtë apo përkulja para teksa jeni ulur.

Mbajini majat e gishtave gjithnjë të hapura dhe mundohuni të tërhiqni kurrizin sa më shumë.

Në çdo rast nëse dhimbbjaa e mesit vazhdon për më shumë se 3-4 ditë konsultohuni me një mjek specialist.