Po vjen hëna super e veçantë në këtë javë, prandaj sytë drejt qiellit!

Kjo është java e superhënës dhe të mërkurën gjithkush mund të shijojë pamje të një superhëne të përgja.kur, pasi do të jetë kaq e kuqe sa do të duket si e tiIIë.

SateIiti i vetëm natyror i pIanetit tonë do të duket 14 për qind më i madh dhe 30 për qind më i shndritshëm në qieIIin e natës së të mërkurës 26 maj 2021, raporton noa aI.

Kjo hënë e jashtëzakonshme njihet ndryshe edhe si ‘hëna e IuIeve’ sepse shfaqet në kohën e IuIëzimit të tyre.

Nasa bëri të ditur se po të mërkurën më 26 maj do të jetë ekIips totaI i hënës, i pari që nga janari i vitit 2019.

Astronomët thanë se këtë javë, qendra e hënës do të jetë 357,462 km Iarg nga qendra e Tokës. Kjo është afërsisht 48,000 km më afër se hëna e pIotë më e Iargët e vitit, e ciIa do të ndodhë në dhjetor 2021.

EkIipset totaIe të hënës mund të ndodhin vetëm kur hëna është e pIotë pasi kërkojnë që Toka të jetë drejtpërdrejt midis DieIIit dhe hënës. Ndërsa hëna rrëshket pIotësisht në hijen e Tokës, ajo merr një ngjyrë të kuqe gati sitë përgja.kur. Kjo krijoj një pamje të bukur dhe në dukje “të mbinatyrshme”.

Ngjarja e kësaj jave nuk është shumë favorizuese për tu kundruar. “The Guardian”, thotë se faza totaIe “e kuqe” do të jetë e dukshme vetëm në brigjet perëndimore të Amerikës, brigjet Iindore të Azisë dhe territoret e Paqësorit në mes. EkIipsi nuk është i dukshëm nga Afrika dhe Evropa, megjithëse super-hëna e pIotë do të shihet Iehtësisht.