Kjo reçetë, ju forcon imunitetin dhe ju mbron të mos sëmureni!

Gati për të zbukuruar sallatat dhe vaktet tuaja me një ushqim të shijshëm? Kohlrabii është një perime që nuk e dinit se ju duhej.

Rrjedhur nga fjala gjermane “kohl” për lakër dhe “rabi” për rrepë , kjo perime me pamje të çuditshme ka qëndrueshmërinë e një rrepke ose kërcelli brokoli me një aromë të butë, të ëmbël dhe speci. Gjithashtu nuk është një perime rrënjësore, megjithëse duket si e tillë. Në vend të kësaj, kohlrabi rritet mbi tokë dhe i përket familjes së lakrave, brokolit dhe lulelakrës.

Pra, pse duhet të dilni nga zona e rehatisë tuaj të ushqimit dhe të provoni këtë perime unike? Kohlrabi është një centraal elektriik i fsheehtë i vitaminave, mineraleve dhe ushqyesve të tjerë që mund të ofrojnë një mori përfitimesh shëndetësore. Sipas USDA, një filxhan kohrabi i papërpunuar përmban 83.7 mg vitaminë C dhe 0.203 mg vitaminë B-6 – të dyja këto shërbime mbresëlënëse të këtyre vitaminave thelbësore.

Vitamina C është thelbësore për mbrojtjen imune pasi inkurajon prodhimin e disa qeliizavee të bardha të gj akut dhe punon si një antiioksidannt për të zvogëluar inflammacioniin dhe streesiin oksidativ, sipas studimeve në Journal of Leukocytee Biiology and Nutrients. Siç është shpjeguar në një studim tjetër nga Journal of Immunology Research, vitamina B-6 rrit reagimin e sistemit imunitar ndaj një gamee të gjerë sëmunddjeesh duke promovuar prodhimin e qeliizavee T, ose qeliizavee në sistemin imunitar që i përgjigjen grimcave speciifike të huaja.

Përveç përmbajtjes së ushqyesve të tjerë të rëndësishëm, të tilla si vitamina A, folati, magnezi, mangani dhe kaliumi, kohlrabi është një burim i rëndësishëm i përbërjeve të fuqishme bimore që mund të zvogëlojnë inflammacioniin në trup. Këto përbërje përfshijnë antociianina, glukoziinolate dhe izotiiocianate, të cilat janë fitokiimikee që dihen se ulin rreeziikun tuaj për kannceer të caktuar, përfshirë kannceriin e zorrës së trashë dhe prostatës.