Kjo është perimja që zvogëlon rrezikun e sëmundjes së zemrës dhe rrit imunitetin tuaj

Kjo perime unike mund të rris imunitetin, të zvogëlojë rreezikun e sëmundjees së zemrës dhe të promovojë një zorrë të shëndetshme.

Gati për të zbukuruar sallatat dhe vaktet tuaja me një ushqim të shijshëm? Kohlrabi është një perime që nuk e dinit se ju duhej.

Rrjedhur nga fjala gjermane “kohl” për lakër dhe “rabi” për rrepë , kjo perime me pamje të çudiitshmee ka qëndrueshmërinë e një rrepke ose kërcelli brokoli me një aromë të butë, të ëmbël dhe speci. Gjithashtu nuk është një perime rrënjësore, megjithëse duket si e tillë. Në vend të kësaj, kohlrabi rritet mbi tokë dhe i përket familjes së lakrave, brokolit dhe lulelakrës.

Pra, pse duhet të dilni nga zona e rehatisë tuaj të ushqimit dhe të provoni këtë perime unike? Kohlrabi është një central elektriik i fshehtë i vitaminave, mineraleve dhe ushqyesve të tjerë që mund të ofrojnë një mori përfitimesh shëndetësore. Një filxhan kohrabi i papërpunuar përmban 83.7 mg vitaminë C dhe 0.203 mg vitaminë B-6 – të dyja këto shërbime mbresëlënëse të këtyre vitaminave thelbësore.

Vitamina C është thelbësore për mbrojtjen imune pasi inkurajon prodhimin e disa qeliizavee të bardha të gj akut dhe punon si një antiioksidannt për të zvogëluar inflammacioniin dhe streesiin oksidativ, sipas studimeve në Journal of Leukocyte Biology and Nutrients.

Siç është shpjeguar në një studim tjetër nga Journal of Immunology Research, vitamina B-6 rrit reagimin e sistemit imunitar ndaj një game të gjerë sëmunddjeesh duke promovuar prodhimin e qeliizavee T, ose qeliizavee në sistemin imunitar që i përgjigjen griimcave speecifiike të huaja.

Përveç përmbajtjes së ushqyesve të tjerë të rëndësishëm, të tilla si vitamina A, folati, magnezi, mangani dhe kaliumi, kohlrabi është një burim i rëndësishëm i përbërjeve të fuqiishme bimore që mund të zvogëlojnë inflammacioniin në trup.

Këto përbërje përfshijnë antociianina, glukoziinolatee dhe izotiiocianatee, të cilat janë fitokiimikee që dihen se ulin rreeziikun tuaj për kannceer të caktuar, përfshirë kannceriin e zorrës së trashë dhe prosttatës.