Këto simptoma tregojn se keni çrregullime hormonale

Hormonet janë “lajmëtarët” kimikë të trupit. Të prodhuar në gjëndrat endokrine, këto kimikate të fuqishme u japin sinjale indeve dhe organeve se çfarë të bëjnë dhe ndihmojnë në kontrollin e shumë proceseve kryesore të trupit, duke përfshirë metabolizmin dhe riprodhimin.

Kur keni një çekuilibër hormonal, do të thotë që keni më shumë ose më pak një hormon të caktuar. Edhe ndryshimet e vogla mund të kenë efekte serioze në të gjithë trupin.

Simptomat për çrregullimet hormonale

Për gratë dhe burrat:

– shtim në peshë– një gungë dhjami midis shpatullave– humbje peshe e pashpjegueshme dhe ndonjëherë e papritur– lodhje– dobësim të muskujve– dhimbje muskulore, ndjeshmëri dhe ngurtësi– dhimbje, ngurtësi ose ënjtje të nyjeve– djersitje– rrahje zemre të pazakonta– ndjeshmëri e shtuar ndaj të ftohtit ose nxehtësisë– kapsllëk ose lëvizje më të shpeshta të zorrëve– urinim i shpeshtë– etja e shtuar– urinim i shtuar– uri e shtuar– ulje e dëshirës seksuale– nervozizëm, ankth, depresion– shikim i turbullt– flokë të hollë ose flokë të imët e të brishtë– lëkurë të thatë– fytyrë e fryrë– strija vjollcë ose rozë– akne

Kini parasysh se këto simptoma nuk janë specifike dhe nuk do të thotë se domosdoshmërisht keni një çekuilibër hormonal.

Simptomat te femrat

– menstruacione të çrregullta– qime të tepërta në fytyrë, mjekër ose pjesë të tjera të trupit– puçrra në fytyrë, gjoks ose në pjesën e sipërme të shpinës– rënie e flokëve– thatësi e vaginës– dhimbje gjatë seksit– djersitje natën– dhimbje koke– errësim i lëkurës

Simptomat te meshkujt

– gjinekomastia, ose zhvillimi i indit të gjirit– butësi e gjirit– mosfunksionim erektil– mungësë e rritjes së mjekrës dhe rritjes së qimeve të trupit– humbje e masës muskulore– humbje e masës kockore– vështirësi në përqendrim– afshe të nxehta.