Ja se çfar sekreti mbart “Pusi i F.errit” në Jemen, i rrethuar nga dem.onët…

I rrethuar nga misteri dhe përrallat e d emonëve, Pusi i Barhout në lindje të Jemenit i njohur si “Pusi i F errit” është një mrekulli natyrore pak e kuptueshme.

Më afër kufirit me Omanin sesa me kryeqytetin Sanaa 1,300 kilometra (800 milje) larg, vrima gjigande në shkretëtirën e provincës Al-Mahra është 30 metra e gjerë dhe mendohet të jetë diku midis 100 dhe 250 metra e thellë.

Legjendat lokale thonë se ai u krijua si një bu rg për de monët një reputacion i forcuar nga aromat e egra që ngriheshin nga thellësitë e tij.

Zyrtarët jemenas thonë se nuk e dinë se çfarë qëndron poshtë.

“Është shumë e thellë, ne kurrë nuk kemi arritur në fund të këtij pusi, pasi ka pak oksigjen dhe nuk ka ventilim”, tha Salah Babhair, drejtori i përgjithshëm i autoritetit të studimit gjeologjik dhe burimeve minerale të Mahra.

“Ne kemi shkuar për të vizituar zonën dhe kemi hyrë në pus, duke arritur më shumë se 50-60 metra poshtë saj. Ne vumë re gjëra të çuditshme brenda. Ne gjithashtu nuhatëm diçka të çuditshme. Është një situatë misterioze”.

Videografët që kërkojnë pamje nga afër të pusit kanë thënë se janë pothuajse të pamundura për t’u kapur, besë tytnia lokale thotë që objektet afër vrimës mund të thithen drejt tij.

Babhair tha se pusi ishte “miliona dhe miliona” vjet i vjetër.

“Këto vende kërkojnë më shumë studim, hulumtim dhe hetim”, tha ai.

Gjatë shekujve, historitë kanë qarkulluar për figura malinje, të mbinatyrshme të njohura si xhi ndë ose xhi nd që jetojnë në pus.

Shumë banorë lokalë qëndrojnë të shq etësuar për të vizituar vrimën e gjerë apo edhe duke folur për të, nga frika e fatit të sëmurë nga një h umnerë e cila, siç thotë legjenda, kë rcënon jetën në vetë Tokën.