Ja sa shpesh duhet t’i larë çarçafet, peshqirët dhe batanijet

Sipas specialistëve, për një shëndet të mirë, është e domosdoshme të flesh aq sa duhet dhe të flesh mirë. Po sipas tyre, gjërat më të rëndësishme për një gjumë të mirë e të rehatshëm janë:

Vendi ku flemë

DYSHEKU. Një e treta e jetës sonë është gjumë, prandaj dysheku nuk është objekti ku duhet kursyer. Një dyshek i mirë është ai që kur shtrihemi, na e mban gjithë trupin në të njëjtën linjë si të ishim duke qëndruar në këmbë. Ai gjithmonë duhet provuar para blerjes dhe duhet ndërruar çdo dhjetë vjet.

JASTËKU. Duhet të jetë i fortë sa të mbajë peshën e kokës dhe i butë sa të ruajë formën natyrale të qafës. Për ata që fl enë në pozicionin e fet. usit, tashmë, në treg, ka edhe jastëkë anësorë.

ÇARÇAFËT. Më të mirë janë ata me 100% pambuk, sidomos për aftësitë e tyre përthithëse, por edhe për ndjesinë e këndshme që krijojnë në kontakt me lëkurën.

LARJA e çarçafëve, jastëkëve, batanijeve apo këllëfit të dyshekut është po aq e rëndësishme, jo vetëm për higjienën, por edhe për cilësinë e gjumit tuaj. Çarçafët dhe këllëfët e dyshekut e të jastëkëve duhet të lahen çdo javë, jastëkët 2-3 herë në vit, batanijet 1 herë në muaj.

Dhe të gjitha shumë më shpesh nëse keni qenë të sëmurë, vuani nga ale. rgjitë prej mikroorganizmave të pluhurit, dje rsiteni shumë, apo keni zakonin e keq të hani në krevat e të fl ini me makiazh.

Dhoma e gjumit

-Duhet të jetë relaksuese që nga ngjyrat e murit, ndriçimi e deri tek mobilimi.

Ngjyrat më të rekomandueshme për muret e dhomës së gjumit janë ato pozitive dhe jo shumë të ndezura, si p.sh e gjelbra, bluja apo vjollca e errët.

-Duhet të jetë e freskët. Një dhomë e tejngrohur jo vetëm që krijon prob leme me frymëmarrjen, por shkakton edhe makthe.

-Duhet të jetë e izo luar nga zhurma dhe drita.

-Duhet të ketë nivelin e përshtatshëm të lagështisë, që është 50 %.